Bátorítson a székely nemzeti ellenállás emléke!

Január 7-ike nemzeti gyásznap a székelyek történetében. Ezen a napon emlékezünk meg azon 200 csíki és háromszéki székely haláláról, akiket a császári katonaság 1764. január 6-ról 7-re virradó éjszaka ágyútűz alá fogott Madéfalván, és legyilkolt. Ugyanakkor ezen a napon a véres eseményt megelőző két esztendős székely nemzeti ellenállásra emlékezve ünnepeljük az egész Székelyföldre kiterjedő szabadságharcot. Egyed Ákos akadémikus szavait idézzük: „a székelység kemény katonai küzdelme 1762-63-ban egészébe véve szabadságharcnak minősül, történelmi tett volt, amelynek emléke mélyen bevésődött a székelység történeti tudatába.”

2019 január 7-én, 19 órai kezdettel a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében emlékestet szervezünk. Arra ösztönözzük Székelyföld lakóit, hogy délelőtt minél nagyobb számban vegyenek részt Madéfalván, a vértanúk emlékművénél szervezett megemlékezésen és az ezt követő koszorúzáson, este pedig Marosvásárhelyen emlékezzünk meg a 255 évvel ezelőtt legyilkolt csíki és háromszéki székelyekről

madéfalva

Minden történelmi megemlékezés a jelennek és a jövőnek is szól. A 2019-es év elején egy esztendő küzdelmére kell felkészülnünk, bátorságot és erőt merítve a madéfalvi mártírok emlékéből.

A Székely Nemzeti Tanács által szervezett marosvásárhelyi emlékesten fellép a Bekecs Néptáncegyüttes, szeretettel várunk minden érdeklődőt. A belépés díjtalan.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata

Marosvásárhely-Sepsiszentgyörgy, 2018. december 27.