Készen állunk egy sikeres Székely Nagygyűlésre

Augusztus végi közleményünkben a Székely Nemzeti Tanács centenáriumi nagygyűlésére, Sepsiszentgyörgy főterére hívtuk a székelyeket, 2018. november 18-ára, 13 órára. „Legyen ez az emlékező nagygyűlés a székelység és a vele szolidaritást vállaló erdélyi magyar közösség olyan egységes megmozdulása, mint öt évvel ezelőtt a Székelyek Nagy Menetelése volt. Emlékezzünk együtt száz év küzdelmeire, a Székely Nemzeti Tanács alapítóira, a Székely Hadosztályra, és az ötven éve megszüntetett Magyar Autonóm Tartományra. Tekintsük át együtt az utóbbi tizenöt évet is, amely a Székely Nemzeti Tanács újjáalakulása óta telt el” - állt a közleményben.

A Székely Nagygyűlés előtt két nappal örömmel jelenthetjük ki, hogy minden nehézség ellenére sikeres esemény elé nézünk. A program szerint elfogadta meghívásunkat és beszédet mond Tőkés László, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Mezei János a Magyar Polgári Párt országos Választmányának elnöke. Felszólal ugyanakkor Sabin Gherman ismert transzilvanista aktivista és házigazdaként beszédet mond Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Az eseményen közreműködik a barátosi Ferencz Ernő Fúvósegyesület zenekara, a Szekler együttes, Vesztergám Miklós tárogatóművész és Mátis Adrienn ötödik osztályos népdalénekes.

Az eseményen áttekintjük az elmúlt egy évszázad eseményeit, a székely önrendelkezési törekvések állomásait, felidézzük nagy egyéniségeink gondolatait. De arra is keressük a választ, hogy mit tehetünk mi, mai székelyek, hogy a történelmi tanulságokból merítve továbbra is többségi közösségként valósítsuk meg a szabadság intézményeit ősi szálláshelyünkön, a Székely Hazában. Ezzel üzenjük meg Bukarestnek és a nagyvilágnak: a székelyek nem mondanak le autonómiaigényükről!

Itt az alkalom, legyünk minél többen, akik személyesen kívánunk cselekedni az autonómia megvalósításáért.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata

Sepsiszentgyörgy, 2018. november 16.