2017. február 18-án, Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota kistermében ülésezett Marosszék Székely Tanácsa. A széki elnök beszámolt a testület tevékenységéről, majd a Székely Nemzeti Tanács elnöke tájékoztatta a küldötteket a legfrissebb eseményekről. A gyűlés vendégeként jelen volt dr. Kincses Előd, aki ismertette a tavalyi, Székely Szabadság Napi rendezvény alkalmával megbüntetett személyek jogorvoslati pereinek helyzetét. Elmondta, hogy az eddig letárgyalt közel 70 ügy mindegyikében a jogtalanul megbírságoltaknak kedvező ítélet született, azonban a csendőrség minden esetben élt a fellebbezés lehetőségével. Egyetlen másodfokú tárgyalásra sem került sor eddig.

A széki tanács saját jelképet fogadott el, amelyet Székelyföld címerével együttesen ajánl a települési tanácsok és az önkormányzatok figyelmébe, arra kérve őket, hogy rendezvényeiken használják, székhelyeiken helyezzék méltó helyre. Marosszék Székely Tanácsának címere azonos a történelmi Marosszék címerével. A széki tanács hasonló határozatok elfogadására ösztönzi a többi széki tanácsot, abból a megfontolásból kiindulva, hogy jelképesen is fel kell mutatni a székely székek élni akarását, hiszen a székelység törekvéseivel szemben ellenséges tervek a Ceausescu-féle megyék megtartására épülnek.

A gyűlés keretében bemutaták Csata Ernő Székelyföldről írott könyvét, amely számos fontos és hasznos adatot tartalmaz.

A széki tanács élt a jelöltállítás lehetőségével a Székely Nemzeti Tanács nyáron esedékes tisztújító gyűlésére, és egyhangú szavazással a hivatalban levő elnököt, Izsák Balázst választotta Marosszék jelöltjének.

A március 10-i Székely Szabadság Napjával kapcsolatos feladatok és szervezési kérdések is napirenden voltak, megkezdődött az önkéntes rendfenntartók összeírása, és elkészült egy cselekvési ütemterv.

Marosvásárhely, 2017. február 20.

László György

Marosszék Székely Tanácsának elnöke