A Székely Szabadság Napjára, március tizedikére készülve nem hagyhatjuk szó nélkül azt, az egész Romániát átfogó, erkölcsi, politikai válságot, amely rövid idővel a választások után százezreket vitt az utcára. Huszonhat évvel a rendszerváltás után olyan súlyosak és mélyek a demokrácia, a jogállam hiányosságai, hogy a társadalmi elégedetlenséget teljes mértékben indokoltnak lehet tekinteni. A román politikai osztály ebben a hosszú időszakban nem arra használta a rendelkezésére álló törvényhozói és végrehajtó hatalmat, hogy a jogállam törvényi és intézményi kereteit megteremtse és működtesse, hanem ellenkezőleg, a torz, múltból örökölt hatalmi struktúrák megtartását, megerősítését is vállalta, hogy saját politikai hatalmát konszolidálja.

A mi számunkra 2017-ben változatlanul a szabadság a tét. Mi, székelyek az autonóm Székelyföldön meg fogjuk tudni teremteni a korrupciómentes közélet feltételeit, a közintézmények átlátható működését és Székelyföld minden polgárának teljes és tényleges jogegyenlőségét. Nekünk nem lesz szükségünk titkosszolgálati eszközökkel működő árnyékhatalomra, és erre elegendő bizonyíték a rendtartó székely falu ma is élő hagyománya és a számunkra mintának tekintett európai autonómiák.

Március 10-én, 16 órakor a marosvásárhelyi Postaréten kezdődik a megemlékező rendezvény, onnan vonulunk a hagyománynak megfelelően a város főterére a kormányhivatal elé. Ismételten elmondhatjuk: ezen a napon fog megmérettetni az az erkölcsi erő, amely tizenötödik éve szembesíti a román hatóságokat és a közvéleményt a székely nép akaratával, autonómia követelésével. Alkotmányos eszközökkel, erőszakmentesen, de szívós kitartással igényeljük a szabadságot: az államon belüli önrendelkezést.

Kérjük Székelyföld lakóit, hogy emlékezzenek meg ismét a Székely Szabadság Napjáról, aki pedig teheti, jöjjön Marosvásárhelyre, hogy békésen, méltósággal nyilvánítsuk ki közösségünk autonómiaigényét. Kérjük a magyar pártokat, civil szervezeteket, a magyar történelmi egyházak gyülekezeteit, legyenek részesei az előkészületeknek, és ösztönözzék részvételre a székelyeket és egész Erdély magyarságát.

Kérjük a nagyvilágban élő magyarok szervezeteit, hogy 2017. március 10-én vonuljanak Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal.

Fontos, hogy minél többen legyünk, hogy megértessük mindenkivel, bármerre tart a világ, bármilyen mély az egész Romániát átfogó bizalmi válság, a mi küzdelmünknek változatlanul a székely szabadság a tétje.

Marosvásárhely, 2017. február 16.

a Székely Nemzeti Tanács elnöke