Folyó év szeptember 29-én azzal a felhívással fordultunk a nagyvilág keresztény, magyar gyülekezeteihez, hogy október 30-án templomaikban imádkozzanak a székely szabadságért, Székelyföld autonómiájáért, hogy soha nem látott számban kapcsolódjanak székelyek, magyarok, ugyanazon a napon, olyan lelki egységbe, amely az autonómia-küzdelem folytatásának tartós alapja lehet. A felhívásban kezdeményeztük, hogy ezentúl minden év októberének utolsó vasárnapja legyen Székelyföld Autonómiájának Napja. Ezen a napon a világméretű imavasárnap folytatásaként, az est leszáltával Székelyföld minden településén lobbanjanak fel az őrtüzek, annak jeléül, hogy a székely közösségek kiállnak az autonómia ügye mellett.

Ennek érdekében, és a közösségek önrendelkezési elvéből kiindulva, azzal a kéréssel fordulunk a helyi önkormányzatokhoz, egyházakhoz, civil szervezetekhez, közbirtokosságokhoz, vállalkozásokhoz, hogy folyó év október 30-án, 17.30 órakor, az általuk meghatározott helyen és módon lármafák, fáklyák, gyertyák ezreinek fellobbantásával tegyék közösségi élménnyé Székelyföld Autonómiájának Napját. Ebben a törekvésükben a települési és széki székely tanácsok, a Székely Nemzeti Tanács küldöttei lesznek segítségükre.

Az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy az autonómiáért folytatott küzdelem hosszú lesz, és próbára teszi magának az érintett közösségnek a kitartását, elkötelezettségét. Ezért van szükség arra is, hogy Székelyföld falvaiban és városaiban, de – a szolidaritás jeléül – bárhol a nagyvilágban a közösségek, s minél több közösség tagja belső meggyőződéssel, hittel vegyen részt az autonómiaküzdelemben.

a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely, 2016. október 16.