A Székely Nemzeti Tanács meghívást kapott a Baszk Nemzeti Párttól, legfontosabb kulturális/politikai összejövetelére, az “Alderdi Eguna”-ra. Dabis Attila a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja, szombaton, október elsején átadta Izsák Balázs üdvözletét Baszkföld kormányfőjének, Iñigo Urkullunak, valamint Andoni Ortuzarnak, a Baszk Nemzeti Párt elnökének, és tárgyalt a két testület közti együttműködés további bővítéséről.

A Baszk Nemzeti Párttal a Székely Nemzeti Tanács 2012-ben vette fel a kapcsolatot, amikor Bilbaoban az Izsák Balázs által vezetett küldöttséget - akkor még pártelnökként - Iñigo Urkullu és munkatársai fogadták.

Ezt követően állandó és szoros együttműködés alakult ki a két testület között. A Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett európai polgári kezdeményezést is támogatta a párt, egy tagot is jelöve a polgári bizottságba. A Székely Szabadság Napján 2016-ban, Marosvásárhelyen José Mari Etxebarria, külképviseleti ügyvivő tolmácsolta a Baszk Nemzeti Párt elnökének üzenetét, majd másnap, március 11-én részt vett Kolozsváron a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett nemzetközi konferencián.

Az idén szeptember 25-én választották újra Baszkföld kormányfői tisztségére Iñigo Urkullut, ezt megelőzően Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke videoüzenetben tolmácsolta jókívánságait, párhuzamot vonva egyben a két nép, baszkok és székelyek helyzete és sorsa között: „...közel 3000 kilométer távolságból üzenek Önöknek, mégis közel vagyunk egymáshoz. Sok mindenben hasonlít népeink helyzete és sorsa. A beszédünket nem értik a körülöttünk élő népek, és mélyen rögzült bennünk: testvértelenek vagyunk a világban. Ősi Európai kultúrákat őrzünk a legrégebbi időktől ugyanazon a földön, ma mégis más népek által igazgatott államok területén élünk. (...) Megtapasztalták Önök is, mi is a hátrányos megkülönböztetés minden változatát, de sem Önök, sem mi, nem tettünk le arról, hogy az önrendelkezés útját járjuk. Ezek a hasonlóságok jobban kifejezik Európa egységét, mint az Unió üvegpalotái.”

Dabis Attilának a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjának baszkföldi látogatása új távlatot nyit a székely-baszk együttműködésben, kiemelten a Baszk Nemzeti Párttal, amely a Székely Nemzeti Tanács egyik legfontosabb partnere.

Sepsiszentgyörgy 2016. október 3. A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata