Február 18-án tisztújító küldöttgyűlést tartott Marosszék Székely Tanácsa. A makfalvi Kultúrotthon zsúfolásig telt termében, egyhangú szavazással választották a széki tanács elnökévé László Györgyöt, a Székely Nemzeti Tanács jegyzőjét, az Állandó Bizottság tagját. A tisztség Márton Zoltán makfalvi polgármester halála óta betöltetlen volt. A teljes körű tisztújítás során széki alelnökök lettek: Engi Albert, Ötvös József, Selyem Levente, Szűcs Péter és Vass Imre.

A gyűlés napirendjén szerepelt a Székely Szabadság Napjának megszervezése. Izsák Balázs emlékeztetett, a Székely Nemzeti Tanács 2013 június 22-én kérte fel Marosszék és Marosvásárhely Székely Tanácsát, hogy „minden évben március 10-én szervezzenek egész Székelyföldre kiterjedő megemlékezést a Székely Vértanúk emlékművénél, mely alkalommal az egybegyűltek tiszteleghetnek a vértanúk emléke előtt, de ugyanakkor hitet tehetnek a székelység szabadságszeretetéről, Székelyföld autonómiája, a székely szabadság melletti elkötelezettségükről is.”

A frissen megválasztott széki elnök, László György, önkéntések jelentkezését kérte a márciusi rendezvény szervezőinek sorába, majd kiosztotta a mozgósító, tájékoztató plakátokat és szórólapokat, melyeket Marosszéken fognak terjeszteni az önkéntes munkára jelentkező küldöttek.

Több felszólaló is hangsúlyozta, mennyire fontos a rendezvény méltóságának, békés jellegének a megőrzése, a Székely Nemzeti Tanács céljainak, jelképeinek a megjelenítése.

Sepsiszentgyörgy 2016-02-21