Kedves barátaim, tisztelt küldöttek, hölgyeim és uraim!

Ötödik alkalommal kapcsoljuk össze a Gábor Áron díj átadását a Székely Szabadság Napjával. Ötödik alkalommal szólok a díjátadás kínálta alkalomból magáról a napról, a székely vértanúk napjáról, amelyet a Székely Nemzeti Tanács 2013. június 22.-én nyilvánított a Székely Szabadság Napjává. Különösen öröm számomra egy olyan napon szólni errõl, amikor a kitüntetett a Székelyföldi Stúdió, amely munkásságával láthatóvá tette a világ számára a székelyek mindennapjait, a jelent, amelyben élünk, de múltunk örökségét is.

A Székely Nemzeti Tanács célja Székelyföld területi autonómiájának törvény általi szavatolása. A cél mellé adtunk egy zászlót, amely alatt gyülekezni lehet, megélni és kinyilvánítani az együvé tartozást és a közös akaratot, és adtunk egy címert, amely Székelyföldet megjeleníti a nagyvilágban. És adott még a Székely Nemzeti Tanács a közösségnek egy emléknapot, a Székely Szabadság Napját, hogy saját, önálló nemzeti ünnepe legyen, mint bármelyik népnek, nemzetnek a nagyvilágban. Volt valakinek kétsége afelõl, hogy ezt is üldözni fogják? Hogy betelik ezen az ünnepen is az üldözött székely zászló sorsa? Aki nem látta ezt elõre, az nem látta azt sem, hogy a székelyek autonómiamozgalma addig fog erõsödni, szélesedni, amíg lehetetlen lesz mellõzni. Eljött ez a pillanat, mert az egész történet a Székely Szabadság Napjának tiltásával errõl szól.
Gandhit idézem: “Elõször megtûrnek téged, késõbb nevetnek rajtad, késõbb harcolnak ellened, majd gyõzöl.”

Barátaim, mi túl vagyunk a megtûrés korszakán, túl vagyunk a gúny, a nevetés korszakán. Tudomásul kell venni: ma már harcolnak ellenünk. Az ellenfeleink, az autonómiát butaságból, alaptalan félelembõl, de vad gyûlölettel ellenzõk is tudják: a fegyvereink erõsek, legyõzhetetlenek, mert lelki és szellemi fegyverek, amelyeken nem kerekedik felül a hatalom, a nyers erõ, a jogtipró erõszak.
A mi utunk változatlanul a jog útja.

Békével, szeretettel és rendíthetetlen hittel hirdetjük a magunk igazát: szabadnak születtünk, mint minden ember és jogunk van szabadon élni.
Békével, szeretettel és rendíthetetlen hittel hirdetjük: nép vagyunk, nemzet vagyunk, és elemi jogunk az önrendelkezés joga.
Annak, aki a holnapi tüntetés elmaradásáról úgy beszél, mint meghátrálásról, annak – bár megértem õt – azt üzenem: nem hátráltunk meg, nem is fogunk soha hátrálni. A törvény útját járva, alkotmányos eszközökkel, de elõre megyünk, s minden egyes tiltást, mindent mi ellenünkre van, azt is a székely autonómia javára fogjuk fordítani. Megértjük a csalódottságot és osztozunk benne, mi is azt szerettük volna, hogy legyen tüntetés Székelyföld fõvárosában. Kérésünk az, hogy mindenki értse meg: a tüntetés meghirdetésekor az a szándék vezérelt, hogy másnap a sajtó arról számoljon be, hogy mit akar a székely nép, melyek a székelyek követelései, de semmiképp sem arról, hogy törvénysértõk, rendbontók vagyunk, s Európa számára is érthetõ jövõképünket, Székelyföld autonómiáját rendészeti kérdéssé alacsonyítsák a helyi és országos hatóságok. Levontuk a szükséges tanulságokat, s gondoskodunk róla, hogy a jövõben ilyen tiltás ne akadályozzon. Az idei évben viszont arra kérünk mindenkit - köztük a vásárhelyieket is -, aki tüntetésen akar részt venni, tegye meg az öt helyen szervezett tüntetés valamelyikén.

A tiltó határozat kézhezvétele óta benyújtottuk a jogorvoslat iránti keresetünket a bíróságra. Tájékoztatást küldtünk a gyülekezési jog, és a szólásszabadság megsértésérõl az ENSZ gyülekezési joggal foglalkozó különleges megbízottjának, tájékoztattuk az Európai Parlament Kisebbségi Intergroupját és kértük az állásfoglalásukat. Tájékoztatást kaptak az EU tagországai, az Egyesült Államok, Kanada és Oroszország bukaresti nagykövetségei, a magyarországi pártok vezetõi, az Európai Szabad Szövetség, az Európa Tanács Emberjogi Biztosa és fõtitkára, az EBESZ Kisebbségi fõbiztosa, baszkföldi, dél-tiroli, bretagne-i partnereink és barátaink, a FUEN, az amerikai Magyar Emberjogi Alapítvány. Az Európai Szabad Szövetség máris megjelentette szolidaritási nyilatkozatát, és levélben szólította fel Marosvásárhely polgármesterét, az ország elnökét, hogy vessenek véget a jogsértésnek. A küzdelem folytatódik, hiszen napirenden a 2016-os és 2017-es évekre letett elõzetes bejelentés, amelyekre a sajtóhírekkel ellentétben, betiltó rendelet nincsen.
Mindezek alapján el lehet mondani, a Székely Szabadság Napjának hagyománya nem szakad meg. A meghátrálásról beszélõk állításával szemben, éppen az idén lépett ki ez a nap abból szûkülõ spirálisból, amelybe már a tavaly belekényszerítették a hatóságok. Ennek megfelelõen holnap nemcsak Marosvásárhelyen járulnak sokan virágot letenni a székely vértanúk emlékmûvéhez, de megemlékezéssel egybekapcsolt tüntetés lesz a helyi közösségek akaratából Baróton, Csíkszeredában, Firtosmartonoson, Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön. Szolidaritási tüntetetés lesz eddigi ismereteink szerint Budapesten, Debrecenben, Devecseren, Gyöngyösön, Sárospatakon, Szolnokon, Isztambulban, Londonban, Los Angelesben, Ottawában, Stockholmban és Stuttgartban.

Szeretnék mindenkit arra emlékeztetni, hogy célunk Székelyföld autonómiája, és a leghatározottabban ellenezzük Székelyföld beolvasztását a Középrégióba. Míg a kormány arról beszél, hogy közvitát fog folytatni a lakossággal a közigazgatási átszervezésrõl, míg az államelnök azt mondja, hogy az egész vitát elölrõl kell kezdeni, minket a tiltakozás jogától akarnak megfosztani, a lehetõségtõl, hogy egy asszimilációs célokat szolgáló kormányzati terv ellen felemeljük a szavunkat. Ezzel azonban annyit sikerült elérni, hogy ma már nemcsak a tüntetés szervezõinek gondja és felelõssége a tiltakozás és az akaratnyilvánítás, hanem a közösség egésze tesz hitet a székely szabadság mellett. Ez a nap éppen ez által ver örökre mély gyökeret a székelyek lelkében, és lesz a vértanúk hûsége példa számukra az idõk végezetéig.

Marosvásárhely 2015.III.9.

A beszéd hangfelvétele meghallgatható itt.