A Székely Nemzeti Tanács védnöksége alatt zajlott szombaton a borzonti EMI-táborban az autonómia napja. Ennek keretében délelõtt 10,00 órakor kezdõdött népes közönség elõtt az az elõadássorozat és vita, amely az autonómiatörekvés 2014 évi állomásait elemezte.

Az elõadók: Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke az újságíró moderátor Ferencz Csaba felvetéseire reagálva a legfontosabb feladatokról és az elmúlt félév eredményeirõl beszéltek. Izsák Balázs röviden összefoglalta az autonómiaküzdelem évtizedének eredményeit, kifejtve, hogy a küzdelem legfontosabb tényezõje, maga az érintetett közösség. Bíró Zsolt hangsúlyozta, hogy a politika egyáltalán nem elhanyagolható az autonómiaküzdelemben, és példaként a Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselõinek szerepét említette az autonómia-párti önkormányzati határozatok elfogadásában. Toró T. Tibor felidézte a romániai magyarság háromszintû autonómia koncepcióját, amely ma is az egységes autonómia-küzdelem szilárd elvi alapja lehet. Hangsúlyozta, Székelyföld autonómiája ennek a koncepciónak szerves része, majd kérdésre válaszolva kifejtette – és ebben vitapartnerei is egyet értettek -, hogy ma egyetlen Székelyföld autonómiájára vonatkozó elképzelés létezik, a Székely Nemzeti Tanácsé. - Az a törvénytervezet, amelyet eddig kétszer terjesztettek Románia parlamentje elé. Büszke vagyok rá, hogy egyike lehettem azoknak a képviselõknek, akik ezt a tervezetet benyújtották – mondta az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.

Ezt követõen Magyar Anna, a Csongrád megyei közgyûlés elnöke és Márton Zoltán, Makfalva polgármestere (MPP) beszélt arról, hogyan került Székelyföld ügye az Európa Tanács elé. Ismertették a Regionális és Helyi Önkormányzatok Európai Kongresszusa Monitoring Bizottságának kisinyovi gyûlésén történteket, és beszéltek a várható fejleményekrõl és feladatokról. Márton Zoltán hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy legalább száz önkormányzati határozat még a Monitoring Bizottság õszi ülése elõtt elfogadásra kerüljön, és az önkormányzatok ezeket továbbítsák a bukaresti hatalomnak és a különbözõ európai fórumoknak.

Délután Lainé Yves breton politikus beszélt a bretonok helyzetérõl, a franciaországi központosított igazgatásról, majd következett Jose Felix Merladet, a Baszk Nemzeti Párt külügyi kabinetjének tagja, aki Baszkföld helyzetét, gazdasági sikereit ismertette. Kérdésre válaszolva elmondta, ezeket a gazdasági sikereket autonómia nélkül nem sikerült volna elérni.

A napot ökumenikus istentisztelet zárta, Böjte Csaba atya, Fülöp Júlia unitárius lelkész, Krizbai Imre református lelkész részvételével.
A tizedik EMI-tábor népes és érdeklõdõ közönsége, a szolgáltatások színvonala, a meghívott elõadok tekintélye a fiatal szervezõk lelkiismeretességét, talpraesettségét és nem utolsó sorban tág látókörét dicsérik

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata
Sepsiszentgyörgy, 2014. augusztus 10.