Látva, hogy sorra érkeznek a székelyföldi önkormányzatoktól azok a határozatok, melyeket a Székely Nemzeti Tanács felhívására fogadtak el, s amelyekben a helyi közösségek legitim képviselõiként hitet tesznek egy autonóm Székelyföld létrejötte mellett, az Európa Tanács keretében mûködõ Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának bürója úgy döntött, megbízta a Kongresszus monitoring bizottságát, hogy július harmadikai ülésén tárgyalja meg ezt kérdést, illetve levélben kérte fel Románia illetékes miniszterét, hogy fejtse ki a témában a kormány álláspontját.

Ezekrõl a büró tájékoztatta Gyergyószentmiklós és Makfalva polgármesterét is, akik elutaztak Kisinyovba a bizottság ülésére, hogy ott szóban is tájékoztatást adhassanak a küszöbön álló (régiósítás) közigazgatási átalakítás veszélyeirõl. Ugyanakkor Tamás Sándor Kovászna megye közgyûlésének elnöke és Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere közös levélben fordultak a monitoring bizottság elnökéhez, amelyben azt kérték, hogy a bizottság legközelebbi kihelyezett ülését tartsa Sepsiszentgyörgyön, hogy legyen lehetõségük a helyszínen tájékozódni. Végül a bizottság elnöke úgy döntött, hogy ezekre való tekintettel a témát a következõ ülésre halasztja, amelyre hivatalos meghívót küldenek majd az érintetteknek is.

A fejlemények is azt bizonyítják, hogy a monitoring bizottság tisztában van a helyzet súlyával, s az annak megfelelõ figyelmet szenteli neki. Indokolt esetekben számítani lehet tehát a nemzetközi szervezetek figyelmére, következésképpen Románia nem hajthatja végre a közigazgatási átszervezést vállalt kötelezettségei megszegésével.

Azért, hogy Székelyföld esélyei tovább javuljanak, továbbra is elengedhetetlen, hogy azok az önkormányzatok, amelyek még nem fogadták el a határozatot, tûzzék azt haladéktalanul napirendre, majd elfogadásuk után postázzák az összes megadott címre. A nemzetközi fórumok további fellépése nagy mértékben függ attól, hogy a közeljövõben még hány határozatot kapnak kézhez.

Sepsiszentgyörgy, 2014.VII.10.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata