- Csiki Sándor halálára -

Az alkatuknál fogva szelíd, csendes emberek közt nem ismertem elszántabbat, keményebbet nála. Elhunyt Csiki Sándor Marosszék Székely Tanácsának elnöke, a Székely Nemzeti Tanács küldötte.

Testneveléstanárként, önkormányzati képviselõként, de a toll embereként is a székely közösségi tudat megerõsítését szolgálta. Aktív részese volt a Székely Kupa futball bajnokság megszervezésének fiatalok számára vagy a nyárádszeredai Csaba királyfi szobor felállításának, kezdeményezte, hogy Bocskai Istvánról nevezzék el azt a teret, ahol valamikor Erdély fejedelmi székébe emelték, és több kötetnyi írást közölt a székely autonómiatörekvés szolgálatában. Aktív szerepet vállalt nagycsaládosként az Erdélyi Családszervezetek Szövetségében, s hirdette, hogy csakis a gyerekvállalás, a népes család lehet a biztos jövõ alapja. Kiállta a bátorság, a hûség és a szolidaritás próbáját, amikor Nyárádszereda fõterét kellett megvédeni, küzdött a székely zászló elterjesztéséért Marosszéken, s maradt mindeközben szelíd és fegyelmezett katonája a székelyek ügyének.
Nem véletlenül hangsúlyozom vele kapcsolatban a szelídséget, a békére törekvést.

Az egész életével mutatott példa lényege, hogy a félelem nélküli küzdelem nem jelenti a féltõ felelõsség hiányát a közösség iránt, amelynek érdekében és nevében megszólalunk. Csíki Sándor egy bátor székely volt. Nem félt, de aggódva féltette a népét, városát, családját, gyermekeit. Rendíthetetlen bátorság és féltõ felelõsségtudat szétválaszthatatlan együttese Csiki Sándor egyik hagyatéka.

Halálával pótolhatatlan veszteség érte a Székely Nemzeti Tanácsot. Barátai, harcostársai dolga, a mi dolgunk, hogy a Csiki Sándor gyújtotta lármafák világítsanak továbbra is a székely ormokon. Ne csak metaforikus értelemben, de valóságosan is a székely emberek lelkében. Világítsák be Nyárádmentét, Marosszéket és egész Székelyföldet, s a szelíd harcos biztató szavai, írásai ösztönzõi legyenek továbbra is az autonómiaküzdelemnek.
-Nyugodj békében Sándor.-

Marosvásárhely 2014.VI.10.