Udvarhelyszék több településén kezdte meg tegnap fórumsorozatát a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Izsák Balázs a program során egy sor székelyföldi települést keres fel, ahol találkozik az elöljárókkal, de mindenki számára nyitott fórumokon tájékozódik, illetve tájékoztat az autonómia-küzdelem aktuális kérdéseiben.

Tegnap több Kis-Homoród- és Nyikó-menti településen, Homoródalmáson, Rugonfalván és Kobátfalván, 17 órától pedig Székelyudvarhelyen tartottak lakossági fórumot. Az elkövetkező napokban Izsák Balázs több székelyföldi elöljáróval is találkozik.

A találkozók során Izsák Balázs beszámolt a március 10-i Székely Szabadság Napjának előkészületeiről. Emlékeztetett, hogy a közel egy esztendeje benyújtott petícióra, amelyet Marosvásárhelyen harmincezer résztvevő fogadott el, és több mint negyvenezer aláíró látott el kézjegyével, Románia kormánya azóta sem válaszolt. Ezért szükség van arra, hogy a Székely Szabadság Napján ismételten felhívjuk a világ közvéleményének figyelmét a romániai súlyos demokráciadeficitre – hangsúlyozta az SZNT elnöke. Akkor, amikor ismét napirendre került az alkotmánymódosítás, illetve a regionális átszervezés, ismételten szükség van nyilvánosan és tömegesen kimondani: Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható! Autonómiát Székelyföldnek! Szabadságot a Székely Népnek!

A székely társadalom csakis békés és törvényes eszközökkel kívánja elérni Székelyföld autonóm státusának törvény általi garantálását. Ennek érdekében elengedhetetlen a párbeszéd a székelység képviselőivel, a párbeszédet azonban a mindeddig visszautasította a román hatalom. A Székely Nemzeti Tanács arra kéri a magyar politikai szervezeteket, az egyházakat, a civil szervezeteket, teljesedjen ki a tavalyi Székely Szabadság Napján, illetve a Székelyek Nagy Menetelésén megvalósult összefogás - hangoztatta Izsák Balázs.

Ugyanakkor arra kérte a települési székely tanácsok tisztségviselőit, az önszerveződés jegyében minél több polgárt vonjanak be a mozgósításba, a mozgalmi potenciál olyan alapsejtjeit működtessék, amely mindenki számára eljuttatja az üzenetet: a közösség tömeges kiállásával érvényesíthető az autonómia iránti igény.

Sepsiszentgyörgy, 2014. február 6.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtóirodája