Tegnap dr. Zsigmond Barna Pál, csíkszeredai főkonzul kíséretében Magyarország újonnan beiktatott bukaresti nagykövete, Zákonyi Botond első székelyföldi látogatása során a Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában találkozott az SZNT vezetőivel, Ferencz Csaba és Tulit Attila alelnökkel, valamint Gazda Zoltánnal, a Sepsiszéki Székely Tanács elnökével. A megbeszélésen a felek a külképviselet és az autonómia közképviseletét ellátó SZNT együttműködési lehetőségeit elemezték.

Az SZNT képviselői tájékoztatták a nagykövetet a Székely Szabadság Napjának előkészületeiről. Ugyanakkor biztosították a magyar diplomácia romániai képviselőit, a rendelkezésre álló eszközökkel támogatják, hogy minél több székelyföldi magyar állampolgár szavazhasson a magyarországi parlamenti választásokon.

Zákonyi Botond megerősítette, a magyar diplomácia támogatja Székelyföld autonómiatörekvéseit, a Székely Nemzeti Tanács munkáját és ebben továbbra is partner kíván lenni.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtóirodája

Sepsiszentgyörgy, 2014. január 17.