A Székely Nemzeti Tanács tisztségviselõi, Izsák Balázs elnök, Dabis Attila külügyi megbízott és Márton Zoltán alelnök, 2013. november 15.-én Budapesten találkoztak Falah Mustafa Bakirral a Kurdisztáni Autonóm Régió Külügyminiszterével. Kölcsönösen tájékoztatták egymást közösségeik helyzetérõl és felvázolták a jövõbeni együttmu"ködés alternatíváit.

Falah Mustafa Bakir rámutatott, hogy a kárpát-medencei magyarság épp úgy széttagoltan él több állam területén, mint a kurdok, igaz helyzetüket megkönnyíti, hogy van anyaországuk, mely támogatja õket, valamint, hogy Európa kevésbé konfliktusos terület, mint a Közel- Kelet. A két nép sorsa közt számos kapcsolódási pont van, mutatott rá Izsák Balázs elnök. Mind a kurdok, mind a székelyek nyelvi- kulturális szigetet képeznek, az ilyen közösségek pedig egymás hangját felerõsíthetik a nemzetközi kapcsolatokban. A felek egyetértettek abban, hogy érdemes a jövõben erõsíteni a két nép között kapcsolatokat.

A több mint 5 milliós iraki kurd közösség Szaddam Hussein rezsimjének bukását követõen kapott szélesköru" autonóm kompetenciákat, beleértve a saját területén fellelhetõ ásványkincsek fölötti rendelkezés jogát, valamint az anyanyelvük egyenlõségét az államnyelvvel egész Irak területén. Irak a 2005-ös új alkotmányának elfogadása óta jogilag is föderációként határozza meg magát.

Sepsiszentgyörgy, 2013.XI.17.

A Székely Nemzeti Tanács sajtószolgálata