Egy hónapja hirdettük meg, egy hónapja szervezzük a Székely Szabadság Napját. Március tizedikén várhatóan sokan leszünk. Civil szervezetek, pártok, kis közösségek jelezték, hogy velünk együtt lépnek fel Székelyföld területi autonómiájáért.

Hiszem, hogy mindenki azt akarja, amit a szervezők: hittel, méltósággal, és a közösséget összetartó erővel emlékezni és tüntetni. Hiszem, hogy mindenki megértette, ezen a napon csakis a szabadságról, a székely nép autonómiatörekvéséről lehet szó és nem pártok, szervezetek, vagy ideológia csoportok üzeneteiről. Egyetlen zászló, Székelyföld aranysávos kék lobogója, sok száz és ezer példányban fogja hirdetni, egységesek vagyunk, és egyetlen célért gyűltünk össze.

A Székely Nemzeti Tanács céljaitól idegen üzeneteket senki nem fog megfogalmazni, sem szavakban, sem jelképekben. A pártok, szervezetek, ideológiai csoportosulások otthon fogják hagyni saját jelképeiket, hogy az összetartó közös cél mellé, Székelyföld zászlaja alá sorakozzanak fel.

A köznapi civil öltözéken kívül, egyetlen viseletet tudunk elfogadni: a székely népviseletet. Egyenruhákat nem, de a katonai szellemet igen, el tudjuk fogadni, amennyiben az bajtársiasságból, az egység, a fegyelmezettség külső megnyilvánulásából áll. Nincs egyéni szereplő ezen a napon, s nem lesz olyan közöttünk, aki ki akar, vagy fel akar tűnni. Senki nem azért jön el, hogy róla készüljön videofelvétel, vagy fénykép. De leszünk ezrek, tízezrek talán, akik meg fogjuk jeleníteni a székely nép akaratát, s a népszuverenitás elvéből is fakadó hitet, hogy Székelyföld területi autonómiája megvalósítható!

Csakis egységesen tudjuk megjeleníteni a tiltakozást is: nem fogunk elfogadni olyan közigazgatási átalakítást, amely ellentétes a székelység érdekeivel és akaratával, és Románia nemzetközi kötelezettségeivel. Valljuk és hirdessük együtt a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés határozatát: „Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható, csakis természetes, történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló, többlethatáskörökkel rendelkező autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben, amelynek egyben különálló fejlesztési régiónak is kell lennie. Azt az Európai Unióban elfogadott elvet kell irányadónak tekinteni Románia számára is, amelynek megfelelően, a régiókat nem kijelölni, hanem elismerni kell.”

A Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely 2013. február 11.