A székely zászlók betiltása felhívja Európa figyelmét Románia közösség ellenes magatartására

A KDNP polgármesterei a magyar nemzeti összetartozás kinyilvánítására, szolidaritásuk és a testvériség jeléül kihelyezik a székely zászlót.

A párt egyben felkéri minden magyarországi település önkormányzatát, hogy kövessék az európai együttélés normáinak betartására felhívó határokon átnyúló mozgalmat és tegyék ki a székely zászlót épületeiken. A KDNP köszöni mindazoknak a külhoni magyarlakta településeknek a csatlakozását, amelyek bátran kimutatták szolidaritásukat. Kéri, hogy akkor is legyünk, legyenek székely testvéreink segítségére, amikor a román hatóságok szankciói alapján kirótt bírságokat meg kell fizetniük.
A kereszténydemokraták megkeresik a különbözõ hazai önkormányzati szövetségeket, hogy sorakozzanak fel a Székely Zászló Mozgalom kezdeményezést támogatók közé. A KDNP kéri azokat a magyarországi önkormányzatokat, amelyeknek eddig még nem volt intézményes kapcsolatuk a Székelyfölddel, hogy létesítsenek testvérvárosi, testvér-települési kapcsolatot székely testvéreinkkel.

A KDNP úgy látja, hogy a székely zászlók kifüggesztésének megakadályozása nemhogy elterelné, sokkal inkább felhívja a figyelmet a román kormány terveire, amelyek a történelmi közigazgatási határok átrajzolásával akarják megszüntetni az egységes Székelyföldet. A Székely Zászló Mozgalom nyilvánvalóvá teszi Európának és az Európai Unió számára, hogy Románia semmibe veszi a multietnikus Európa alapvetõ normáit, a közösségek autonómiáját. A székely zászlók kitûzésének megbírságolása azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy Románia egy sovén, meghaladott nemzetállam-fogalom rabja. Az ebbõl, a 19. századi szemléletbõl eredõ nemzetiség- és közösségellenes román gyakorlat ellentétes az Európai Unió Chartájával.

Pálffy István frakciószóvivõ

(MTI)