Három napos kampánykörúton Dániában járt dr. Dabis Attila a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja február 18-20-a között, ahol a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezést népszerűsítette.

Az SZNT tisztségviselője találkozott a dániai német ajkú közösség ernyőszervezetének, az Észak-schleswigi Németek Szövetségének (Bund Deutscher Nordschleswiger) koppenhágai titkárságvezetőjével és kommunikációs főnökével. Harro Hallmannal őszinte és előremutató párbeszédet folytattak az aláírásgyűjtéssel kapcsolatos dániai perspektívákról.

Az SZNT külügyi megbízottja Magyarország koppenhágai nagykövetével, Altusz Kristóffal is találkozott, akivel a dániai sajátosságok mellett a kezdeményezés szélesebb skandináv közegben való terjesztésének lehetőségeiről tájékozódott. Ugyanakkor egyeztetett a skandináv ország magyar ajkú közösségét képviselő szervezet, a Dán-Magyar Egyesület tisztségviselőivel, akik örömüket fejezték ki a tekintetben, hogy e kezdeményezést világnézeti beállítottságtól függetlenül magának tudja érezni valamennyi tagja a magyar társadalomnak, éljen akárhol a nagyvilágban.

A kampányút során Dabis Attila feröeri, illetve grönlandi tisztségviselőkkel is találkozott. Egyetértettek abban, hogy élő és aktív kapcsolatokat építsenek ki, illetve közös akciókat szervezzenek valamennyi olyan őshonos nép, nemzetiség tagjaival, amelyek küzdenek azért, hogy saját szülőföldjükön őrizhessék meg sajátos kultúrájukat és identitásukat. Mint ismeretes Grönland és a Feröer-szigetek nem tagjai az Európai Uniónak, ám a nemzeti régiók között az SZNT polgári kezdeményezésének hatására kibontakozó új szolidaritási hullám fontos szereplői lehetnek.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata

Koppenhága – Sepsiszentgyörgy, 2020. február 22.