Hivatalában fogadta a Székely Nemzeti Tanács háromtagú küldöttségét ma, 2012 július 3.-án, Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A küldöttséget Izsák Balázs elnök vezette, részt vett benne Tulit Attila alelnök, és Árus Zsolt Gyergyószék Székely Tanácsának elnöke.

A küldöttség tagjai részletesen ismertették a magyar főváros vezetőjével a Székely Nemzeti Tanács célkitűzéseit, Székelyföld és a székelyek helyzetét, átadták Székelyföld térképét és Autonómia statútumát. Erkölcsi, politikai támogatást kértek a Székely Nemzeti Tanács által elgondolt európai polgári kezdeményzéshez. Elmondták, hogy eddig tizenhét székelyföldi és magyarországi önkormányzat vállalta, hogy partnerük legyen, és továbbiakban több európai önkormányzatot szeretnének ennek az ügynek megnyerni.

Tarlós István támogatásáról biztosította a Székely Nemzeti Tanács küldöttségét, kifejezte rokonszenvét a székelyek törekvése iránt.

A Székely Nemzeti Tanács 2011-ben kezdte meg a közvetlen kapcsolatok építését anyaorszégi önkormányzatokkal, ezek sorában a fővárosa kiemelt fontosságú, nemcsak azért, mert a magyarság számára legfontosabb döntések itt születnek, hanem azért is, mert nagy számban élnek Budapesten székelyek, akik erős szálakkal kötődnek a szülőföldjükhöz.

Sepsiszentgyörgy 2012. július 3.

A Székely Nemzeti Tanács sajtószolgálata

Ferencz Csaba