A Nemzet Házában, folyó év május 30-án ülésezett a Kárpátmedencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) regionális és önkormányzati munkacsoportja. Napirenden volt a Nemzeti Összetartozás Bizottsága Autonómia Albizottságának bemutatkozása, az európai polgári kezdeményezés autonómia-törekvésekben betöltött szerepe, valamint a 2012. évi választások hatása az autonómia-törekvésekre.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke bemutatta az SZNT koncepcióját, amely a kohézíós politika eszközeit állítaná a nemzeti régiók egyenjogúsága, valamint a regionális identitás fenntarthatósága szolgálatába. A polgári kezdeményezés révén azt kérik az Uniótól, hogy alkosson olyan, a tagállamokra kötelező érvényű jogszabályt, amellyel megelőzhető a nemzeti régiók lemaradása, biztosítva számukra a hozzáférést a strukturális alapokhoz, szavatolja nemzeti sajátosságaik megőrzését, megfelelő gaszdasági fejlődésüket. A nemzeti régiók többségi közösségei: népek, a nemzeti régiók pedig népek hazái, akárcsak Európa országai – hangsúlyozta a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Az kárpát-medencei magyar közösségek által felvetett különböző polgári kezdeményezések kapcsán Izsák Balázs kifejtette, a kezdeményezések között nincs ellentét, így kölcsönösen támogathatóak.

A regionális önkormányzati munkacsoport szakvéleményezése megállapítja: a Székely Nemzeti Tanács koncepciója az Unió regionális politikájában meglévő kompetenciát célozza meg, a jogi elemzések szerint a kezdeményezést a Bizottság minden bizonnyal regisztrálja.

Az ülésen elhangzott, a Magyar Polgári Párt továbbra is a Székely Nemzeti Tanács koncepci

óját támogatja, a EMNP küldötte nem vett részt a tanácskozáson.

A munkaülésen Szili Katalin a Nemzeti Összetartozás Bizottsága Autonómia albizottságának elnöke beszámolt annak megalakulásáról, céljairól és beijelentette, hogy az általa vezetett testület hamarosan a külhoni magyar szervezetek képviselőit külső tagként hívja meg a bizottságba.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata

Budapest - Sepsiszentgyörgy, 2012.V.31.