A Székely Nemzeti Tanács megelégedéssel állapítja meg, hogy amint
közeledik az idõpont, amelytõl be lehet nyújtani az uniós polgári kezdeményezéseket, úgy nõ annak az esélye, hogy a határon kívül rekedt magyar közösségek szervezetei, összefogva más európai szervezetekkel, illetve nemzeti régiókkal, egy sikeres kezdeményezést tegyenek le az Európai Bizottság asztalára. Az elmúlt hetek eseményei, ideértve a Székely Nemzeti Tanács küldöttségének dél-tiroli tárgyalásait, illetve a FUEN Brüsszelben szervezett kerekasztalát, mind azt sugallják, hogy van lehetõség az együtt-gondolkodásra es egy közös kezdeményezés benyújtására.

Megítélésünk szerint ebbe a sorba illeszkedik Tõkés László azon kezdeményezése is, hogy összehívta a Kárpátmedencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) rendkívüli ülését. Minekutána a stratégiai célok tekintetében teljes az összhang a KMAT-on belül, ez az ülés jó alkalom lesz arra, hogy részleteiben kidolgozzuk azokat a taktikai lépéseket, amelyek elvezethetnek a sikerhez.

Örömmel vesszük tudomásul azt is, hogy a kezdeményezést teljes mellszélességgel támogatja Magyarország, tanúság erre az, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Országgyûlés Külügyi Hivatala és a Külügyminisztérium szakemberei is ott lesznek a tanácskozáson. A Székely Nemzeti Tanács egyetért Tõkés Lászlóval abban, hogy a sikerhez elengedhetetlen ez a teljes körû összefogás. A székely nép képviselõiként eddig is kivettük a részünket ebbõl a közös munkából, és ez a jövõben is így lesz.

Marosvásárhely, 2012. február 2.

a Székely Nemzeti Tanács elnöke