Székely Nemzeti Tanács

hu zaszloengl zaszloro zaszlo

  • Székely Nemzeti Tanács

Spoštovani gospod premier,

na Vas se obračam kot zastopnik evropske državljanske pobude. Naslov pobude je Kohezijska politika za enakost regij in trajnost regionalnih kultur.

Cilj pobude je, da bi Evropska unija posvečala posebno pozornost tistim regijam, ki jih narodnostne, etnične, kulturne, verske in jezikovne posebnosti ločijo od ostalih sosednjih regij. Od 7. maja 2019 do 7. maja 2020 smo na spletni platformi zbrali več kot milijon podpisov, več kot 250.000 podpisov pa smo zbrali tudi v papirni obliki.

Na Vas, gospod predsednik vlade, se obračamo zato, da bi za pobudo pridobili podporo slovenskega naroda, saj če bo za zaščito teh regij potrebno vzpostaviti pravni akt na ravni unije, bo pred forumi Evropske Unije izredno pomembno, da bomo imeli ob sebi države, ki podpirajo to pobudo.

Misel, da bi lahko Slovenija podprla državljansko pobudo za zaščito narodnih regij, gradimo na dogodkih iz bližnje preteklosti. V vseh evropskih ljudeh živi spomin na desetdnevno vojno, ko si je slovenski narod izboril neodvisnost Slovenije. Vsi se še spominjamo časov, ko je bila Slovenija jugoslovanska zvezna republika, in so se ljudje, ljubitelji svobode, skupaj veselili, ko so v Ljubljani jugoslovansko zastavo zamenjali za slovensko. Ti zgodovinski trenutki iz nedavne preteklosti v slovenskih ljudeh krepijo empatijo do drugih evropskih regij, ki želijo zaščititi svoj jezik in kulturo ter doseči, da bi jih pri tem podpirala tudi Evropska unija.

Preteča grožnja vojne, s katero se je moralo slovensko ljudstvo soočati v času desetdnevne vojne, je sedaj že preteklost. Evropa 21. stoletja je z mirnimi sredstvi, gradnjo dobrih odnosov in sodelovanjem evropskih narodov sposobna zaščiti in širiti osnovne vrednote, zapisane v pogodbah Evropske unije, med njimi tudi kulturno raznolikost Evrope. Te kulturne raznolikosti pa si ne moremo zamisliti brez baskovskega, bretonskega, flamskega, frizijskega, katalonskega, korziškega, okcitanskega, transilvanskega in samskega jezika ter kulture.

Želeli bi si, da bi Slovenija postala ena od pokroviteljic te državljanske pobude in opazovala sprožene procese tudi po njeni uspešni vložitvi.

Kot posledica omejitvenih ukrepov zaradi koronavirusa je Evropska komisija podaljšala vse državljanske pobude, ki so bile v 11. marca v teku, tako tudi državljansko pobudo narodnih regij.

V času podaljšanja računamo tudi na slovenske podpise podpore.

Spoštovani gospod premier, za nadaljnje podrobnosti, perspektive in dodatne informacije smo Vam, slovenskim organom in civilnim organizacijam z veseljem na razpolago.

Z najglobljim spoštovanjem,

  Balázs Izsák

 zastopnik Državljanskega odbora pobude

Marosvásárhely (Târgu Mureș),

2020.07.09.

Jelképeink

Székelység

Autonómia

Hírek

A Bethlen Gábor Alap támogatásával:

bga alap logo

fb icon sznt

A Székely Nemzeti Tanács számlaszámai
Asociaţia Siculitas Egyesület

OTP BANK – Târgu Mureş/Marosvásárhely
SWIFT: OTPVROBU
LEJ: RO76 OTPV 3200 0036 0774 RO01
EUR: RO33 OTPV 3200 0036 0774 EU01
USD: RO90 OTPV 3200 0036 0774 US01
HUF: RO80 OTPV 3200 0036 0774 HU01

Asociatia Siculitas Egyesület
Forint: 11705015-20001900
OTP Bank Nyrt Budapesti Régió

Itt is elküldheti adományát

Adja meg az összeget!

Webfejlesztés, karbantartás: DIGITAL STUDIO