Szekler National Council

hu zaszloengl zaszloro zaszlo

  • Székely Nemzeti Tanács

Három témakör köré csoportosult a Székely Nemzeti Tanács által szervezett szombati megemlékezés Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában: Petőfi Sándorra emlékeztek, születésének (1823. január 1.) kétszázadik évfordulója alkalmából, megemlékeztek az 1764. január 7-i madéfalvi veszedelemről, és felidézték az úzvölgyi katonatemető 2019-ben kezdődött kálváriáját. A rendezvény a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) több tagjának közreműködésével zajlott.

Minden emlékezésnek az ad értelmet, ha egy közösség – felmérve az elmúlt idők történelmi tanulságait – újabb célokat fogalmaz meg. Ha a visszatekintés emelkedett pillanata egyben alkalom a jövőtervezésre. Ma Trianonra, a trianoni békediktátumra emlékezünk. Száz egy évvel ezelőtt e diktátum következtében terjesztette ki Románia állami fennhatóságát Erdélyre és ezen belül Székelyföldre is. Százegy évvel ezelőtt veszítette el Magyarország jövőformáló képességét, döntéshozó jogát az elszakított országrészek fölött. Nézzük meg hogy ez pontosan mit is jelent ma. A lehetséges válaszok sorából egyet fogok kiragadni: az Európai Unió költségvetésében és az újjáépítési alapban Magyarország mostani népességével arányosan részesedik. Az Erdélyt, Székelyföldet megillető kohéziós és újjáépítési alap Romániát illeti.

Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlésre és a Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetésre érkezett demonstrálókkal telt meg vasárnap kora délután a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hívására Sepsiszentgyörgy főtere.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezete Szent István napján jól sikerült redezvénnyel emlékezett meg az államalapító király koráról, valamint intelmeiről a marosvásárhelyi Színház téren.

Tisztelt emlékezõ közösség, kedves vásárhelyiek, székely-magyar testvéreim!

Legyünk most bárhol is, itt a Postaréten vagy bárhol a nagyvilágban, most lelkünk összekapaszkodik és szívünk együtt dobban. Idézzük meg együtt nagy költõnk, Szilágyi Domokos Prófétáját:

A Maros megyei önkormányzat képviselői tegnap döbbenten vették tudomásul: Radu Berceanu szállításügyi miniszter a marosvásárhelyi repülőteret gyakorlatilag „törölte” az európai légi folyosók hálózatából (TEN-T) azáltal, hogy nem vette fel a hazai stratégiai röpterek jegyzékére (Erdély Ma).

Izsák Balázs válaszai alább. Egyenlőségjellel (=) kezdődnek.

pityóka
Kedves Balázs!

Our symbols

Autonomy

Referendum

A Bethlen Gábor Alap támogatásával:

bga alap logo

SzNT cimerSzekler National Council
Sfântu Gheorghe, Konsza Samu street 21.
Covasna County – Romania
Mobil: (+40) 0744 834 617
Email: szntiroda@gmail.com

The Bank Account Number of Szekler National Council
Siculitas Asociation

OTP BANK – Târgu Mureş/Marosvásárhely
SWIFT: OTPVROBU
LEJ: RO76 OTPV 3200 0036 0774 RO01
EUR: RO33 OTPV 3200 0036 0774 EU01
USD: RO90 OTPV 3200 0036 0774 US01
HUF: RO80 OTPV 3200 0036 0774 HU01